sobota, 7 stycznia 2012

Bawarskie ciasto serowe z jabłkami

Na szybko, na słodko! 
Kruche ciasto, jabłka, ser, migdały, lody.
Idealnie.
Taki gorący kawałek to rozdany uśmiech.
W tym roku będziemy się więcej uśmiechać :)

Kolejny przepis z forum cincin

Składniki na tortownicę 28cm (wg Bajderki na 22cm):
Spód:
100g masła
paczuszka cukru waniliowego
3 płaskie łyżki cukru
1 szkl. mąki
Masa serowa:
400 g gładkie twarogu sernikowego (może być nawet homogenizowany waniliowy, wtedy mniej dosładzamy ;) )
2 duże jajka
płaska łyżka proszku budyniowego/mąki ziemniaczanej
paczuszka cukru waniliowego + cukier do smaku
Dodatkowo:
4 kwaskowate jabłka pokrojone w cienkie plasterki
cukier do smaku
garść podprażonych płatków migdałowych
cynamon

Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
Składniki spodu siekamy razem nożem, potem pomagamy sobie palcami – powstałą sypką masę przesypujemy do formy na tartę bądź tortownicy wyłożonej papierem.
Lekko ugniatamy na dnie oraz nisko na ściankach.
Ciasto podpiekamy do ok. 10-15 minut - nie musi być zrumienione.
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładko i wlewamy na podpieczony spód.
Na masie serowej układamy plasterki jabłek, które można opcjonalnie wymieszać z cukrem (ja posypuję lekko z wierzchu).
Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 40- 55 minut, aż będzie lekko zrumienione.
Podajemy na ciepło z lodami i bitą śmietaną, choć ja uwielbiam też wystygnięte :)
Ola

piątek, 6 stycznia 2012

Pudding z mascarpone


Nowy Rok przywitał nas niespodziankami, czekają nas nowe wyzwania i przygody.
Ten rok zapowiada się dla całej naszej trójki dość intensywnie - ja z Julką jedziemy za trochę ponad miesiąc na Erasmusa do Portugalii, wszyscy troje kończymy pierwszy etap studiów.
To kolejny rok pełen postanowień mniejszych i ważniejszych, poważnych i tych z przymrużeniem oka.
Lubię mieć świadomość, że mogę zacząć od początku.
Otwieram pusty jeszcze  na  2012 rok i wiem, że czeka mnie w nim wiele wspaniałości.

"Sometimes it feels like there are so many things in this world we can't control - earthquakes, floods, reality shows. But it's important to remember the things that we can, like forgiveness, second chances, fresh starts, because the one thing that turns the world from a lonely place to a beautiful place is love. Love in any of it's forms. Love gives us hope. Hope for the New Year."

Dla Was na osłodę.
Przepis Caritki z forum cincin.

Składniki na 4 porcje:
1 budyń śmietankowy
250 g mascarpone
250g świeżych truskawek (w Piotrze i Pawle trafiłam na słodkie, hiszpańskie)
200g kremówki
sok z cytryny do smaku
cukier puder do smaku
kawa rozpuszczalna
bezy

Wykonanie:
Budyń gotujemy w większym garnku w 0,5l mleka – studzimy pod folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch.
Do zimnego budyniu dodajemy mascarpone,, sok z cytryny i cukier – mieszamy wszystko dokładnie mikserem.
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy budyniowej.
Kilka łyżek masy wymieszać z kawą rozpuszczalną – ja miałam sproszkowaną, jeśli takiej nie macie to rozpuście łyżeczkę kawy z odrobinie gorącej wody i dodajcie jak ostygnie, a jeśli nie lubicie kawy to dodajcie do części masy płaską łyżkę kakao.
Truskawki kroimy w cząstki (4 zostawiamy do dekoracji), a bezy kruszymy.
Masy układamy w przezroczystych kieliszkach w kolejności: masa biała, truskawki, masa ciemna, truskawki, pokruszona beza, masa biała i na wierzch cała truskawka.
Wstawiamy do lodówki co najmniej godzinę i jemy schłodzone.
Ola