niedziela, 11 grudnia 2011

Krajanka cytrynowa

Lubię cytryny.
I pomarańcze.
I mandarynki też.
Cytrusy teraz rządzą i są szczególnie pomocne w kwestiach odpornościowo-przeziębieniowych (;
U nas owoce w formie krajanki.
Tak na słodko-kwaśnego kęsa!

Przepis z forum cincin.cc

Składniki na spód: 
1 szklanka mąki
4 łyżki cukru pudru (z małą górką)
110-130 g masła
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na masę cytrynową:
sok z 3 cytryn (ok. 1/2 szklanki)
otarta skórka z 1 cytryny
3/4 - 1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ( z małą górką)

Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód wyrabiamy na kruszonkę. 
Wysypujemy na dno prostokątnej formy i lekko ugniatamy dłonią. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10-15 minut.
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Mieszamy (nie ubijamy!) i następnie dodajemy sok z cytryny razem ze skórką oraz mąkę - wszystko dokładnie mieszamy.
Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno-cytrynową i ponownie zapiekamy przez jakieś 40 minut, aż wierzch zrobi się złocisty. 
Po wystudzeniu kroimy w kwadraty/ prostokąty.
Można posypać cukrem pudrem.


 Ola

11 komentarzy:

  1. I ja też lubię, też chcę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. słodka i -jak to cytrusy -orzeźwiająca.
    Na 100% przyjęłaby się u nas w domu :))

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, ja tez lubie wszystko, co cytrusowe :) I krajanki tez lubie. Nie wywyzszaja sie, nie pysznia jak torty, a smakuja czesto o niebo lepiej od nich!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią poczęstuję się kawałkiem, lubię cytrusy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne na podjadanie cytrusowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham wszystko, co cytrusowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też przepadam za cytrusami, więc ślinię się na samą myśl o smaku tej krajanki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczna! Kwaśna, cytrynowa, czyli coś dla mnie;)
    Ależ u Was smakowicie! Zostaję, żeby się częstować!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy wszystkim za przemiłe komentarze :))

    OdpowiedzUsuń