I pomarańcze.
I mandarynki też.
Cytrusy teraz rządzą i są szczególnie pomocne w kwestiach odpornościowo-przeziębieniowych (;
U nas owoce w formie krajanki.
Tak na słodko-kwaśnego kęsa!
Przepis z forum cincin.cc
Składniki na spód:
1 szklanka mąki
4 łyżki cukru pudru (z małą górką)
110-130 g masła
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na masę cytrynową:
sok z 3 cytryn (ok. 1/2 szklanki)
otarta skórka z 1 cytryny
3/4 - 1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ( z małą górką)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód wyrabiamy na kruszonkę.
Wysypujemy na dno prostokątnej formy i lekko ugniatamy dłonią.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10-15 minut.
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Mieszamy (nie ubijamy!) i następnie dodajemy sok z cytryny razem ze skórką oraz mąkę - wszystko dokładnie mieszamy.
Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno-cytrynową i ponownie zapiekamy przez jakieś 40 minut, aż wierzch zrobi się złocisty.
Po wystudzeniu kroimy w kwadraty/ prostokąty.
Można posypać cukrem pudrem.
Ola
I ja też lubię, też chcę! :)
OdpowiedzUsuńSue, częstuj się :)
OdpowiedzUsuńsłodka i -jak to cytrusy -orzeźwiająca.
OdpowiedzUsuńNa 100% przyjęłaby się u nas w domu :))
O tak, ja tez lubie wszystko, co cytrusowe :) I krajanki tez lubie. Nie wywyzszaja sie, nie pysznia jak torty, a smakuja czesto o niebo lepiej od nich!
OdpowiedzUsuńZ chęcią poczęstuję się kawałkiem, lubię cytrusy:)
OdpowiedzUsuńświetne na podjadanie cytrusowe.
OdpowiedzUsuńAromatyczne cytruski! super! :)
OdpowiedzUsuńkocham wszystko, co cytrusowe :)
OdpowiedzUsuńja też przepadam za cytrusami, więc ślinię się na samą myśl o smaku tej krajanki :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna! Kwaśna, cytrynowa, czyli coś dla mnie;)
OdpowiedzUsuńAleż u Was smakowicie! Zostaję, żeby się częstować!
Pozdrawiam:)
Dziękujemy wszystkim za przemiłe komentarze :))
OdpowiedzUsuń