poniedziałek, 14 listopada 2011

Szarlotka



Jesień przemyka.
Z początku kroczyła powoli, teraz jest coraz zimniej i ciemniej.
Ludzie na przystankach mają melancholijne miny.
Kiedy liście wciąż jeszcze spadają z drzew, spacerujemy, a ja zapominam o rękawiczkach, o tym, że marznie mi nos.
I wcale nie jest mi z tym źle.
W domu znowu pachnie jabłkami.
Zaszywam się pod kocem, piję herbatę malinową, a para szybko umyka z kubka ogrzewając zmarznięte dłonie.
Ta jesień jest wyjątkowa.


Przepis zaczerpnięty z domowych-wypieków.

Składniki:
Ciasto:
120g cukru
3 jajka
60ml oleju
60ml wody
150g mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
½ litra soku jabłkowego
5 jabłek
cukier do smaku
Dodatkowo:
½ litra słodkiej śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę .
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo olej z wodą. 
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.
Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 15-20 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy masę jabłkową. Obieramy jabłka i ścierany je na tarce. Proszek budyniowy mieszamy z małą ilością soku jabłkowego, a resztę soku zagotowujemy, jak na normalny budyń.  
Dodajemy jabłka do ugotowanego budyniu, jeśli to konieczne, dodajemy cukier do smaku. 
Tak przygotowaną masę wylewamy na upieczone ciasto i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem i wykładamy  na zimne ciasto.

Ola

2 komentarze: