niedziela, 20 listopada 2011

Wiewiórka


Sezon na jabłka w pełni.
Do ciast koniecznie renty lub antonówki - najkwaśniejsze z kwaśnych, najlepsze do jabłkowych przetworów i wypieków.
Włoskie i laskowe orzechy mają też swoje pięć minut.

Przepis figuruje w zeszycie od lat X, a powraca co roku zawsze trochę w innej formie.
Wypiek szybki, prosty i  łopatologiczny.
Wilgotny i miękki.
Dzięki jabłkom i orzechom takie po prostu jesienny.
Zajadacie? (:

Składniki:
6-7 kwaśnych jabłek
1 szkl. cukru (w oryginale 2)
3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
3 łyżki kakao
1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
100g rodzynek

Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem - zostawiamy na pół godziny, by puściły sok. 
Potem dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. godzinę. Można polać polewą czekoladową.
I voila ! :)


Ola

7 komentarzy: