wtorek, 27 grudnia 2011

Keks


Już kilka razy w ciągu dzisiejszego dnia słyszałam hasło: "Święta, Święta i po Świętach". 
Nie ma co ukrywać - koniec leniwego odpoczywania z rodziną, basta z bezgrzesznym podjadaniem.
Magiczny czas już dobiegł końca. Żałuję tylko, że nie było śniegu, który dopełniłby atmosfery.
Coż, może za rok.
A jak tam u Was po świętowaniu? Przeładowane brzuchy? Mikołaj/ Gwiazdor tłusty? Kevin obejrzany? :)  

Co dziś dla Was mamy? Keks, w którym nigdy nie opadną bakalie.
Ukochane ciasto mojego Taty - nie mogło go zabraknąć na naszym stole i w te Święta ;)

Przepis Beaty z forum cincin z moimi modyfikacjami.

Składniki:
3/4 szkl. wody
1 szkl. cukru (może być mniej, ostatnio daję 1-1,5 szklanki)
1 kostka margaryny
2 1/2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
bakalie (u mnie: żurawina, rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały, kandyzowany ananas, morele, skórka pomarańczowa, morele)
mąka ziemniaczana 

Wykonanie:
Suszone owoce zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, większe orzechy kroimy. 
Wodę z połową cukru zagotowujemy, a do gorącej dodajemy margarynę i ją rozpuszczamy - całość zostawiamy do wystygnięcia, po czym do zimnej wody z cukrem i margaryną dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem  - dokładnie mieszamy. 
Ubijamy białka ze szczyptą soli, a gdy będą już sztywne dodajemy resztę cukru i ubijamy do otrzymania sztywnej, lśniącej piany.
Suszone owoce przecedzamy na sitku i obtaczamy w mące ziemniaczanej - wsypujemy do ciasta i ponownie dokładnie mieszamy.
Na koniec delikatnie dodajemy do ciasta pianę z białek. 
Całość przelewamy do formy keksowej - ja mam keksówkę 14cm x 30cm - akurat z tej porcji część ciasta wykorzystałam do upieczenia jeszcze 6 muffinek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do do 180 st. C. przez ok. 1h.


Buziaki,
Ola


16 komentarzy:

  1. to koniecznie upiecz, my w domu uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja jadłam i już znowu mam ochotę na świąteczne wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. yhyyyyym!
    ja dzisiaj koniecznie muszę uruchomić piekarnik - już 4 dni nic nie piekłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie nie było keksu, ale wciąż jeszcze dojadamy makowce, makiełki i kutię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za życzenia! a ile masz lat?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na dość pracowity ale bardzo smakowity przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam keks! to chyba najlepsze ciasto świąteczne!:) Twój prezentuje się pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  8. się pomysłów nie doczekałam :D hihi... ale coś tam zrobiłam :D może nie wygląda ale wyszedł smaczny! no i jestem z niego dymna bo to pierwszy mój tort w życiu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ bym zjadła coś tak mocno bakaliowego!! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też keksiłam! Jedno z najlepszych ciach! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja też lubię takie cacko do kawusi. Szczęsliwego Nowego Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. czy ja się kkiedyś przekonam do keksu? bo jak na ten moment lubię tylko taki bez bakalii :P

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękujemy za komentarze i życzenia ! :)
    jutro obiecujemy jakiś noworoczny wpis :)

    Monami, jak nie przepadasz za bakaliami, to się nie przekonasz, ale cóż.. nie wiesz co tracisz :)

    OdpowiedzUsuń