środa, 14 grudnia 2011

Wieniec czekoladowy z kremem


Każdemu zdarzają się kulinarne porażki - przypalone, niedopieczone, niedoprawione.
I choć każdy z początku boi się eksperymentować, to naprawdę warto popuścić czasem wodze fantazji albo po prostu podążać za kuchenną intuicją.
W gotowaniu zawsze kierujmy się swoim smakiem i zapachem. 
Mnie się to póki co udaje z powodzeniem ... (;

Bazą był przepis Arabeski, reszta skomponowała się sama. 

Składniki do masy:
opakowanie budyniu waniliowego
0,5l mleka
100g masła w temperaturze pokojowej
200 ml śmietany słodkiej 30%
Składniki do ciasta:
1,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/2 szkl. dobrego kakao
1 łyżeczka sody
1 duże jajko
1/4 łyżeczki soli
3/4 szkl. maślanki
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szkl. gorącej wody
Polewa kakaowa:
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
50g masła
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
słoiczek frużeliny jagodowej

Wykonanie masy:
Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu - do gorącego wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia - całość studzimy.
Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu z galaretką. 
Ubijamy na sztywno kremówkę i dodajemy do masła z budyniem - mieszamy delikatnie.
Jeśli czujecie, że masa jest mało słodka to dodajcie cukru pudru.
Odstawiamy do lodówki, by trochę stężała.
Wykonanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C.
Składniki ciasta (oprócz wody) umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy - wodę wlewamy na końcu i jeszcze raz miksujemy.
Wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy - ja miałam tortownicę z fałdowanym (takim powiedzmy babkowym dnem).
Pieczemy około godziny - należy sprawdzić patyczkiem.
Po ostudzeniu kroimy wzdłuż  na dwie części.
Wykonanie polewy:
Masło rozpuszczamy w garnku razem z cukrem i śmietaną, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Dodajemy żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do reszty masy kakaowej.
Składanie ciasta:
Dolną część ciasta smarujemy frużeliną jagodową (można również i dżemem, ja dodałam to, co kolorystycznie pasowało mi do niebieskiej galaretki :) ).
Na frużelinie rozsmarowujemy kremem i kładziemy na to drugą część ciasta.
Całość polewamy polewą kakaową.


Ola

10 komentarzy:

  1. Ciasta z kremem są boskie. Twoje obficie polane czekoladą... przypomina mi wuzetkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny wieniec, chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ten wieniec!
    A polewa taka kusząca...
    Teraz bym zjadła kawałek do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wianuszek wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się, gotując praktycznie prawie zawsze wymyślam sama przepis, gotowanie według przepisów innych nie sprawia mi przyjemności :) A wieniec czekoladowy wyszedł Ci cudny!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję,dziękuję za przemiłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasta to jedne z moich ulubionych. Czarno-białe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Postarałaś się :D Ciacho wygląda rewelacyjnie! Mniam!

    OdpowiedzUsuń