sobota, 26 listopada 2011

Pierniki z karmelem


Już od tygodnia wychodząc co rano na uczelnię czeka mnie skrobanie szyb i rozmrażanie samochodu. Zima zbliża się wielkimi krokami, a skoro zima, to także i Święta. Olka wspomniała już, że w centrach handlowych Boże Narodzenie pełną parą, ulice powoli zamieniają się w lśniące aleje, a w radiu już niedługo usłyszymy nieśmiertelne „Last Christmas”.
I choć do Świąt jeszcze miesiąc to ja także zaczęłam przygotowania… te najsłodsze i najsmaczniejsze. Moje pierniki najlepiej smakują, gdy trochę poleżakują, dlatego pierwsza partia już gotowa – przygotowana razem z całą rodzinką. Kolejna już jutro – przy lampce wina z przyjaciółką – to mój sposób na sobotni babski wieczór (:
Dziś zdradzę Wam przepis na pierniki, a już niedługo coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie pierników bez lukru i kolorowych posypek!

Przepis w ramach Korzennego Tygodnia 2011 !




Składniki:
1 szklanka cukru  na karmel
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki miodu
1,5 szklanki cukru pudru do ciasta
4 jajka
1 kg mąki krupczatki
2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
1 kostka masła
korzenie [20 g na 1 kg mąki]

Wykonanie
Karmel:
Szklankę cukru wsypujemy do suchego garnka, rozpuszczamy, doprowadzamy do złotego koloru i zalewamy 1 szklanką gorącej wody.
Dalej podgrzewamy do rozpuszczenia karmelu, następnie dodajemy miód i czekamy, aż całość ostygnie.
Ciasto:
Ubijamy 4 żółtka i 2 białka razem z 1,5 szklanki cukru pudru. 
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy 2 łyżeczki sody, łyżkę kakao, korzenie i dokładnie mieszamy.
Dodajemy ubite jajka i przestudzony karmel - mieszamy i na końcu dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrabiamy, a potem wałkujemy cienko.
Wykrawamy pierniki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180  ̊C.


 

Julia

7 komentarzy:

  1. świeta juz za pasem..
    piękne pierniczki. hurtowo xd

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne piękne :) i fajny pomysł z tymi imionami :
    )

    OdpowiedzUsuń
  3. z karmelem.. juz jestem nimi zauroczona.

    OdpowiedzUsuń
  4. asieja, rób! są fantastyczne w obróbce :) no i wiadomo - przenajsmaczniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki zapach działa kojąco a pomysł na imienne pierniki rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna korzenna propozycja, jeśli jednak ma być w podsumowaniu Tygodnia Korzennego dla blogu, proszę wklej link/banner do akcji (zgodnie z jej opisem).

    OdpowiedzUsuń