piątek, 2 grudnia 2011

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami



Ucieram, miksuję, wsypuję, zagniatam, rozkładam. 
Gotuję, wsypuję, mieszam.
Odsączam i kroję.
Znowu miksuję, wykładam i piekę.
Kwintesencja prostoty.

Spróbujcie!
 (:

Składniki
5 jajek
1 szkl. cukru
2,5 szkl. mąki pszennej
kostka masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
3 budynie śmietankowe
1 litr mleka
pół szklanki soku z brzoskwiń
puszka brzoskwiń

Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. 
Budynie gotujemy na mleku i syropie brzoskwiniowym, dodajemy cukru wg smaku.  
Dużą, prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy 3/4 przygotowanego ciasta (moje było dość gęste, mogłam je swobodnie rozkładać posypaną mąką dłonią).
Na ciasto wykładamy brzoskwinie pokrojone w cząstki i na nie wylewamy gorący budyń.
Do pozostałego ciasta dodajemy śmietanę i wylewamy na wierzch ciasta.
Pieczemy ok. godziny w temp. 180 st. C. 
Kroimy dopiero po wystudzeniu!

Ola

2 komentarze: