niedziela, 4 grudnia 2011

Brokuły z fetą



Wbrew pozorom nie samym słodkim żyjemy.. (;
Pierwszy raz na naszym blogu coś wytrawnego.
Cieszy oczy kolorami, a podniebienie smakiem.  
Jeśli chodzi o towarzystwo dla brokułów to feta jest moim niekwestionowanym faworytem.
mmmm (: !

Składniki
brokuły
opakowanie fety
kukurydza w puszce
100g słonecznika, dyni lub płatków migdałowych
majonez
200g jogurtu naturalnego
czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól
Wykonanie
Brokuły dzielimy na części i gotujemy al dente ok. 5-7minut, studzimy.
Fetę kroimy w kostkę, kukurydzę otwieramy i odsączamy z zalewy. 
Słonecznik, dynię lub płatki (albo mieszankę słonecznika lub dyni albo płatki solo prażymy na suchej patelni. 
2 porządne łyżki majonezu mieszamy z jogurtem, przyprawiamy do smaku - czosnek można dodać przeciśnięty przez praskę. 
Brokuły, fetę i kukurydzę układamy w płaskiej misce, polewamy sosem, wierzch posypujemy uprażonym słonecznikiem.


2 komentarze:

  1. znam ten przepis, był jednym z tych, dzięki którym moja lepsza połowa zaczęła jeść brokuły :P

    OdpowiedzUsuń