niedziela, 18 grudnia 2011

Zimowe ciasto bakaliowe

Do Wigilii niespełna tydzień.
Świąteczna atmosfera udziela się chyba wszystkim oprócz mnie.
Dlatego próbuję się nakręcić, trochę na siłę, trochę na przekór sobie.
Dziwne, bo przecież uwielbiam Święta.
Upiekłam więc ciacho z bakaliami.
Oprószone śnieżnym pyłkiem wygląda arcyzimowo.

Składniki:
150 g  rozpuszczonego masła
10 łyżek cukru
3 duże jajka
1 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2  łyżeczki sody
1 łyżka ekstraktu waniliowego
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
garść potłuczonych orzechów włoskich
kandyzowana skórka cytrynowa
cukier puder

Wykonanie:
Żurawinę i rodzynki przelewamy gorącą wodą.
Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, gęstej masy, wlewamy rozpuszczone, letnie masło.
Dodajemy po łyżce przemieszanych z sodą mąk.
Osączone na sitku bakalie posypujemy łyżką mąki i dodajemy do ciasta wraz z ekstraktem waniliowym.
Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C - do suchego patyczka.
Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

O pyszności może świadczyć chociażby brak możliwości sfotografowania jego środka - za szybko zostało wszamane (; 


Ola.

20 komentarzy:

  1. lubię takie ciasta :D i jeszcze fajnie wygląda :D
    ja w ogóle nie czuję, że za tydzień jest wigilia! dla mnie to jakieś nierealne?

    OdpowiedzUsuń
  2. dołączam-tez jakoś za szybko ta Wigilia w tym roku, jeszcze nie jestem gotowa:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się prezentuje to Twoje ciasto!
    mam nadzieje, że dzięki niemu poczułaś trochę świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też tak mam, prawie nie czuję Świąt. Ale to ciasto by to zmieniło, pyszne i rzeczywiście takie zimowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja nie czuję... ale ciasto mega!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, zjadłabym kawałek tego bakaliowego cuda do swojej imbirowej herbatki! ;D Ja czuję Święta troszkę, marzę już o pierogach, prezenty prawie zrobione, a dziś pierniczki do polukrowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojjjj, widać, że lubicie wszystko co słodkie :)) I bardzo dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bakalie w zimie muszą być;)

    OdpowiedzUsuń
  9. kupuję sobie formę do babki, z kominem, bo nigdy nie miałam.
    mam kolejny przepis do wypróbowania!:)

    zapowiada się mega smacznie!

    obserwujemy?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tez cos nie moge w tym roku poczuc tej atmosfery. Moze dlatego, ze w przeciwienstwie do ubieglego roku nikt nas nie odwiedza? Bedzie leniwie, ale niekoniecznie swiatecznie.
    I tez bedzie fajnie.
    A ciasto na pewno pyszne, jak wszystko, co z bakaliami.

    OdpowiedzUsuń
  11. ślicznie wygląda tak oprószony dużą ilością cukru pudru

    OdpowiedzUsuń
  12. To wszystko przez to, że nie ma śniegu :( Ale cukier puder to też jakieś rozwiązanie w wywoływaniu świątecznej atmosfery, a pyszne ciasto bakaliowe tym bardziej :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Porszę o podpowiedź, bo nie pamiętam wcześniejszego bloga;)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  14. takie ciasto i jeszcze śnieg i byłabym w raju

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest nam strasznie miło widzieć, że tak licznie udzielacie się na naszym blogu, to taki mały motywator do działania!
    Przyznaję - świąteczną atmosferę zaczynam czuć - trochę dzięki Waszym ciepłym słowom :))

    Szczególnie jestem szczęśliwa z wizyty Komarki, Margot i Olcik, bo dziewczyny "znam" od lat.

    Pees, Karola, Nika, Tyna, Maggie, Kaś, Monisia, Onionchoco, Piegusek, Siaśka, Dusia, Saratelka - dziękujemy ! :*

    Będę Was do obserwować - w końcu tyle kuchennych inspiracji nie może mi uciec sprzed nosa ! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. :D myślałam o czymś nie mulącym... może z masą serową i dużo owoców :D i biszkopty zrobię ze startych migdałów :D i pomarańczy mam już przepis :D ale te masy :D ;/

    OdpowiedzUsuń
  17. Cukier puder jest niezastąpionym akcentem zimowym! Piękne to ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie ciasta. :) Wyszło świetne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda świetnie, bardzo apetycznie :)

    Pozdrawiam i zapraszam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń